Pelet genel olarak ağaç, odun, talaş, yonga ve benzeri orman atıkları, kapak, tahta parçası, talaş, takoz gibi atıkların kurutulup, öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılması sonucunda elde edilen yakıttır. Küçük silindirik bir forma sahip olan genellikle 6-8-10 mm çapında ve 50 mm - 1 cm arasında uzunluğu olan, sıkıştırılmış; talaşa denilmektedir.
Peletler çok yoğun ve küçük rutubet yüzdesi nedeniyle çok yüksek bir yanma verimliliği ile enerji üretirler. Odun peletleri odun hammaddelerine kıyasla 4 ile 10 kat daha yoğun bir yakıttır. Bu yüksek yoğunluk (650 kg/m3 ) yoğun bir depolama ve uzak mesafelere uygun ve ucuz nakliyeyi sağlamaktadır. Peletin kül oranı % 8 -10 arasındadır.
Çağımızın en büyük problemi haline gelen küresel ısınma ve çevre sorunlarına çözüm getiren, yaygın olarak kullanılan petrol ve kömür gibi fosil esaslı yakıtların yarattığı tehlikelerin önüne geçmesi nedeniyle, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede son 50 yılda kullanımı ciddi oranda artmaktadır.
Fosil yakıt ithalatının azaltılması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması.
%100 yerli öz kaynaklardan üretilmesi.
Sürdürülebilir bir kaynak olması.
Diğer fosil yakıtların kullanımına göre daha az tehlikelidir.
Elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilir olması.
Katı yakıtlı sistemler içinde en temiz yanma sistemi pelet yakma sistemleridir.
Oduna oranla depolanması için çok daha az yer gerektirir.
Ticari pelet üretimi için ağaç kesilmesi gerekmez. Pelet ormanın atığını değerlendirir. Bu yönü ile kolayca tutuşabilir orman atıklarının toplanması sonucu, ormanların yangına karşı da korunmasına katkı sağlar.
Odun pelet ısıtma sistemleri, ozon dostudur ve Kyoto Protokolüne göre kabul edilebilir CO salınım eşik değerlerinin altındadır.
Klasik katı yakıtlı sistemlerde, bacalarda önemli oranda kreozot (katran ruhu) oluşur. Pelet sistemlerde ise kreozot hemen hemen hiç yoktur.
Bu nedenle bir baca olmaksızın da dışarı egzost edilebilir. (hermetik kombilerde olduğu gibi) Kömür gibi zehirleme tehlikesi yoktur.
Bu nedenle bir baca olmaksızın da dışarı egzost edilebilir. (hermetik kombilerde olduğu gibi)
Kömür gibi zehirleme tehlikesi yoktur.
Kazan dairesi toz duman olmaz.
Redüktör ve fanda daha düşük kapasitede motorlar yeteceğinden elektrik tasarrufu sağlar.
Elektrikler kesildiğinde kaza dairesine müdahele gerektirmez
Tüm Hakları Saklıdır. PELMAK ORMAN ÜRÜNLERİ